Monday, April 15, 2013

Pulut Durian..

Hari ni EL sebab babysitter budak2 ni ada emergency.. So ada masa terluang nak masak.. lagipun mmg ada frozen durian dalam fridge.. Nak clearkan sebelum pindah.. Sepatutnya kena kemas and packing barang - barang untuk pindah akhir bulan ni.. tapi terasa penat pulak.. lain kali lah kemas.. hihi..
 
Pulut durian memang sangat senang nak buat.. Ada jugak orang panggil serawa durian.. Xkisahla.. Sama je.. Cara menyediakannya sangat simple dan yang pastinya sangat sedap.. Moh la kite membuatnye..
 
Bahan - bahan untuk serawa durian:
Isi durian
Gula pasir - 1/2 cawan *bolehlah tambah kalau nak lagi manis*
Gula melaka - 1 ketul
Santan - 250 ml
Air - 250 ml
Garam
 
Cara - cara membuatnya:
*Masukkan ulas / isi durian kedalam periuk..
*Masukkan air..
*Tambahkan gula pasir dan gula melaka..
*Masukkan santan dan sedikit garam. Kacau serata..
*Masak sehingga mendidih..

Untuk pulut:
Basuh pulut dan masak seperti menanak nasi tapi air yang digunakan haruslah diparas-paras pulut je.. jangan terlebih pulak.. nnti pulut jadi lembik..
*ada juga yang suka pulut yang dikukus dengan santan*
 
Tadaa, dah siap pun serawa durian kita..
 
Pulut durian..


Dah licin dah pun..


Si kecik, Umar pun sukekannya.. 
*sila abaikan kotak-kotak dibelakang tu ye.. untuk urusan perpindahan*

p/s: Serawa durian ni sedap juga dimakan dengan roti putih.. Sedap sehingga menjilat jari tau..

No comments:

Post a Comment