Thursday, March 10, 2011

Resepi Pai Epal Goreng



Salam semua..

just nak share resepi pai epal goreng dgn uols.. senang je nak wat.. cube la..

Bahan-bahan:
2 cawan            Tepung serbaguna
½ cawan           Margarine
1 sudu teh         Garam
½ cawan           Air sejuk
2 biji                Epal besar
1/3 cawan         Gula
½ sudu teh        Serbuk kayu manis
Minyak masak untuk menggoreng
Serbuk gula

Cara penyediaan:

Buang kulit dan teras epal. Potong dadu. Gaul epal yang telah dipotong dengan gula dan serbuk kayu manis di dalam periuk. Panaskan atas api sederhana sehingga epal lembut dan menjadi sos epal yang sangat pekat. Tutup api dan sejukkan pada suhu bilik.

Ayak tepung dan garam. Potong margarine/shortening dan masukkan ke dalam campuran tepung. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil adunan digaul hingga membentuk doh.


Gelek adunan di atas permukaan yang telah ditabur tepung. Terap bulat-bulat anggaran sebesar bulatan berdiameter 4 inci.

Letakkan 1 sudu adunan epal pada bahagian tengah setiap kepingan doh. Lembapkan bahagian tepi sekeliling kepingan doh dengan air. Lipat kepingan doh tersebut dan picit-picit bahagian tepi dengan jari untuk mengelakkan isi terkeluar dan tekan menggunakan hujung garpu untuk kelim.

Panaskan minyak dalam kuali. Goreng pai sehingga coklat keemasan. Balik-balikkan pai untuk mendapat warna yang sekata dan mengelakkan pai dari hangus.

Tos pai yang telah digoreng atas kertas tisu. Taburkan serbuk gula dan hidangkan panas-panas.

*Sedap juga dimakan bersama aiskrim vanilla.

Psstt: Ai wat pai ni kat opis utk project product application.. huhu..

No comments:

Post a Comment