Friday, April 12, 2013

Laksam @ Laksa Lemak..

Had this menu last nite.. Teringin nak makan laksam.. Tapi mana nak cari tengah2 malam ni.. So decided to cook with ingredients left inside my fridge.... Laksam @ Laksa Lemak.. Simple and delicious yet easy to cook.. 


Ingredients for kuah:

Item A:
Onion -2 biji
Garlic - 4 ulas
Halia - 1 inch
Black pepper - to taste *adjust according to your taste*
Belacan - optional

Item B:
Ikan kembung / ikan lolong - 7 ekor *I used medium size*
Asam keping

Bahan lain:
Santan - 300 ml
Water *depends on how thick the gravy you want*
Salt and ajinomoto to taste..

For ulam:
Timun *I used timun jepun*
[You may use bean sprout, long beans (thinly sliced) and daun kesom (thinly sliced) too]

For sambal:
Dried chilies (blender)
Belacan

Cara - cara membuatnya:
- Blender semua item A.. Masukkan kedalam periuk..


- Bersihkan ikan dan rebus item B sehingga isi ikan menjadi lembut.. Ambil isi ikan kemudian blender.. Masukkan kedalam periuk yang sama dengan item A..



- Masukkan santan, garam, ajinomoto..
-Masukkan air mengikut kepekatan yang anda mahukan..
- Masak sehingga mendidih..


Ni la hasilnya..

*Untuk sambal, tumiskan cili kering yang diblender bersama belacan..


*I just bought laksa from nearest kedai and bring to boil until its tender.. Malas pulak nak buat laksam sendiri.. Hihi..

Terubat jugak rasa mengidamkan laksa.. Hehe.. Mari cuba..


No comments:

Post a Comment